«Primrosen» av Robert Wathle

«Primrosen»

-om båten og dens kaptein Zacarias Carlsen fra Korshamn

Av Robert Wathle

 

Robert Wathle ble født i 1912 i Boston. Han kom til Norge 9 mnd. gammel i 1913 og bodde da noen måneder hos sine besteforeldre Therese og Theodor Gabrielsen.

Sommeren 1923 bodde han i Korshavn en hel sommer sammen med mora. Han var da 10 1/2 år gammel. Det er inntrykk fra denne sommeren han har skrevet ned. Han skildrer spesielt sine besteforeldre, deres slekt og episoder fra dagliglivet i Korshavn på denne tida. Nå tar vi med hans skildring av Zacarias Carlsen og seilskuta hans «Primrosen».  Arvid Gabrielsen som er barnebarn til Terese og Theodor Gabrielsen, har lånt oss manuskriptene.

 

Båten var en skvarrigget tomastet kutter med to seil på hver mast, et stort nederst og et mindre oppe, dessuten tre seil forut. Den hadde uthengende hekk, og var i sin tid bygget for den engelske marine.

Dette er slik jeg kan huske båten, og som jeg ser den for meg. «Primrosen» var et seilskip i min barndom. Men i 1928 var det visst at båten fikk en hjelpemotor. Jeg tror Zacarias var kaptein på båten til i 1932. Denne båten gikk i fraktefart mellom Agnefest ved Lyngdal og Bergen. Lasten den førte var bl.a. tønnestav til Martens og store mengder bark fra Hægebostad som onkel Zacarias lastet inn i Agnefest. Det var bark som ble brukt til barking av seil og spesielt barking av fiskegarn. Det var tønnestav og eikestav til hermetikkfabrikkene og til Martens i Sandviken.

I mine guttedager lå «Primrosen» i Sandviken, og når onkel kom til Bergen kom han ofte og besøkte oss, og da benyttet jeg anledningen å spørre om tillatelse til å besøke ham.

Denne båten var min store drøm, og jeg husker fremdeles den egenartede atmosfære, spesielt ruffen i den utoverbygde hekk. Her i ruffen var det fire køyer, bord og benker. Det var og kokeovn, som utstrålte en behagelig varme. Zacarias satt med kaffikoppen og røykte pipe, sammen med en av mannskapet. Det var svart rulletobakk eller «skråtobakk» som det ble kalt, som de to karene hadde i pipen. Tobakken karvet de opp med tollekniv. Onkel Zacarias var for meg eventyrpersonen, og båten hans selve eventyret.

 

Zacarias Carlsen er min bestemors fetter, han var gift med hennes søster Regine. Alle tre er barnebarn til min tippoldemor Tonette Colbeinsdtr. f. 1817.

 

 

Hentet fra Lyngdalsboka 1993

 

Skroll til toppen