Høstmøtet i Fjøsgalleriet -16

Historielagets Høstmøte

i Fjøsgalleriet, Gamle Kirkevei

25. oktober -16

dscn1873-56

Lyngdal Historielag hadde et flott høstmøte i Fjøsgalleriet på Bergsaker.

Hver og en av oss ble ønsket velkommen av Liv Lehne, ildsjelen bak dette fantastiske stedet.

Det møtte opp over 40 personer som koste seg i varmen i Fjøsstua. Bordene var dekket med levende lys og lyng. Til og med høstlauv fra utsiden prydet Fjøsstuas gulv og bord. Kaffien ble kokt i det flotte kjøkkenet i Bryggerhuset av noen fra styret.

dscn186456

Bryggerhuset

Foredraget denne kvelden var det Theis M. Theisen som holdt. Et interessant og til tider morsom beretning fra deler av livet til (Spinds)væringen Ludvig Larsen, på Bjørnevåg. Theisen fortalte også om reisen til Sør-Afrika, handelsmenn, handelsvarer, kjærlighet med mer.

Vi ble alle anbefalt å lese boka, «Livet før døden» som i tillegg er skrevet på gotisk.

Her kan du lese boka:

«Livet før døden  «en norsk Sømands Oplevelser og Iagttagelser i mange Lande : med talrige originale Illustrationer» av Ludvig Larsen, Væringen, utgitt i 1894

Takk til Theis M. Theisen for et svært interessant kåseri.

1832-1

Loddtrekning i Fjøsstua.

Etter hvert ble det servert rundstykker/kringle og deretter var det utlodning med lyng til premie.

Videre fortalte Liv Lehne litt om gårdens historie. Prinsessa på Bergsaker fikk vi også høre litt om. I Lyngdalsboka 2016 kan du lese mer om henne.

Gården kom i Liv sin families eie i 1932. Hun er 3. generasjon på gården. Liv fortalte at hun kunne minnes at både hest, kuer, kalver, noen griser og høns stod i fjøset som nå er blitt Fjøsstua.

I Bryggerhuset er det laget til et kjempe flott kjøkken og bygget rommer også soveplass. Og selvfølgelig mange gjenstander som forteller så mye. Høstmørket gav stemning både utendørs og innendørs.

Låven/ Storstua er et museum i seg selv som forteller om livet på gården. Veggene er fulle av redskaper systematisert etter tema hvor flesteparten stammer fra gården samt kjoler som Liv sin morfar sendte fra Amerika.

dscn186256dscn1859-2dscn1845-4

3dscn1840-1

45dscn183956

Liv og hennes familie har i 20 år holdt på med å gjøre gården til det den nå er blitt. I planleggingsfasen fant de ut at det ikke var aktuelt med dyr.

Liv drømmer om en Kulturlåve, med kunst, konserter, aktiviteter for barnefamilier, selskapslokale mm.

Fjøsgalleriets Liv Lehne

Fjøsgalleriets Liv Lehne

Hovedhuset ble også åpnet opp for kveldens anledning og de som ville ta en tur innom der. Et virkelig nydelig hus. Mange smarte og flotte løsninger og gode farger.

En stor takk til Liv Lehne, for at hun stelte i stand og åpnet opp alle dørene i Fjøsgalleriet på Bergsaker i Lyngdal.

Tusen takk for en veldig koselig kveld hilsen fra oss i Styret i Lyngdal Historielag.

Skroll til toppen