Lyngdal historielags julemøte 5. desember 2017

Det ble trangt om plassen på Røde-kors huset denne kvelden da historielaget hadde invitert til julemøte. Det var over 70 fremmøtte og hver og en fikk sin nummerlapp ved inngangen og ble med i en gratis trekning av flere flotte julestjerner.

Tor Engvoll innledet og ønsket velkommen til de fremmøtte og til foredragsholderne Paul Daasvand og Magne Haugland.

 

Daasvand innledet sitt kåseri med å si at et historielag gjør at man ikke blir historieløse!

Daasvand fortalte om forskjellige advent og jule betraktninger. Han mintes da han var liten og var i Mandal og så gråpapir henge foran butikkvinduene i ukene før jul. Litt før jul ble gråpapiret fjernet og da fikk de se mye fint og fikk julestemning i kroppen. I tiden mot jul så passer uttrykket «Festina lente»- skynd deg langsomt, veldig godt. Dette er et uttrykk som er tillagt keiser Augustus.

Anbefaling fra erkebiskop på 1100-tallet: «Legg dine gjøremål tilside … og kast dine bekymringer bak deg. Utsett dine slitsomme oppgaver som venter. Gi litt av din tid til Gud».

Daasvand fortalte muntert om sine opplevelser i den norske sjømannskirken i USA. Tilslutt fikk han en flott blomsterbukett fra historielagets Åse Marie Leksbø som takk for at han ville komme å dele noen tanker om advent og juleforventninger mm.

Rundstykker med godt pålegg fra Harry`s og marsipankake fra Walters. Magnhild hadde kokt flere liter med kaffi til oss alle. Tor ledet trekningen av julestjernene.

Etter bevertningen fortalte Magne Haugland om en reise han var på i høst til konsentrasjonsleiren Natzweiler -Natt og tåke leiren. Her ble 504 nordmenn sendt til. 119 av disse kom fra Agder. 122 av disse døde i denne arbeidsleiren.

Notto Moseid fra Vennesla som etter krigen gjorde lyngdøl av seg (f.1918) deltok i hoppbakken i Holmenkollen bare måneder etter han ble fri fra Natzweiler .

«Nacht und Nebel Erlass» skulle avskrekke sivilbefolkningen med å ta motstandsfolk fra Norge til Tyskland hvor de skulle arbeide – og forsvinne i natt og tåke.

Mer om dette kan leses i Lyngdalsboka 2017. Stykket «Fakler i natten i Natzweiler» av Magne Haugland. Det ble også delt ut en blomsterbukett til Magne som takk for alt han ville fortelle

Videre så presenterte Kolbjørn Stuestøl Lyngdalsboka 2017. Kolbjørn fortalte litt om gangen i hvordan Lyngdalsboka blir til. Redaksjonen fikk 71 sider tilbake fra trykkeriet. Planen var 68 sider. Brukte mye tid på å kutte ut noen avsnitt og bilder. Så fikk vi tilbakemelding fra trykkeriet om at 72 sider var ok. Da måtte vi til å finne et stykke som bare var på en side. DA kunne vi senke skuldrene. Kolbjørn fikk også en blomsterbukett for den store innsatsen han legger i Lyngdalsboka.

Omslaget i år er bilde fotografert av Reidun Egenes. En stor takk til henne og de andre innkomne bildene. Flere bilder pryder baksiden og er også å finne inne i årets Lyngdalsboka.

Tilslutt var det utdeling og salg av Lyngdalsboka 2017 til medlemmer og ikke medlemmer. Det blir som alltid et hyggelig kaos. Det var også salg av noen andre bøker. Medlemskontingent har økt til 130 for 2018. Lyngdalsboka koster nå kr 100,- pr stk.

Lyngdalsboka selges hos bokhandlerne i Lyngdal, Snarkjøp på Rom og Joker i Kvås. Kr 100,-

En god jul ønskes fra Lyngdal historielags styre!

Skroll til toppen